Wyżywienie w przedszkolu - Kraina Uśmiechu

Systemy HACCP

Dzieci w wieku 3-6 lat mają wysokie zapotrzebowanie na składniki budulcowe, dlatego w jadłospisie uwzględnione są odpowiednie ilości mleka, białych serów, jaj i chudego mięsa oraz łatwiej strawnych warzyw i owoców. Jadłospisy są układane według pór roku, dzielą się na jadłospisy: wiosenno- letnie, jesienno – zimowe. Taki podział umożliwia pokrycie zapotrzebowania energetycznego dziecka w ciągu dnia, które stanowi 65-80% zapotrzebowania dobowego.

Jadłospisy są ustalane tak, aby zapotrzebowanie energetyczne na śniadanie stanowiło od 25 - 30%, obiad od 30 - 35% zapotrzebowania energetycznego, podwieczorek od 10-15% zapotrzebowania energetycznego.

 

Zapraszmy do Przedszkola Niepublicznego "Kraina Uśmiechu" w Bezrzeczu.